středa 4. prosince 2013

vánoční večírek

"Co chlapi...co ten poslední? Ten s drakem, jak ti pak pořád psal...co je novýho?"

Úplně mě tím vrátila do loňského podzimu. Viděla jsem tu sobotu, když jsme pouštěli draka na Letné, on tam tak snaživě běhal, ale mrholilo, drak se proměňoval v další mrak, temný, smutný, ovládnutý gravitací, a já jsem stála nezúčastněně opodál, s nůžkami v ruce jsem podle instrukcí zkracovala ocas a jako bych ho tím symbolicky připravovala o mužnost. Doprovodil mě na Staroměstskou a poprvé se mnou nešel dolů do metra, nůžky mi nechal v kabelce a večer, když jsem byla na koncertě The Prostitutes, mi přišla zpráva, že asi chci, abychom byli jen přátelé. Myslela jsem, že prostě nejsem připravená na vztah, na sbližování se, na polibek od někoho nového. Druhý den jsem koukala na nebe, do větví stromu, skrz které se v pravidelných intervalech rozsvěcovala světla paneláku, pak jsem hlavu otočila nazpátek a ještě asi třicet stupňů jsem pokračovala v rotaci, než jsem nalezla jeho rty. Řekl si o ten polibek, ale nečekal ho. Ráda lidi překvapuji polibky. Došlo mi, že kluka s drakem bych ničím nepřekvapila, moc se těšil, mohla jsem ho překvapit jen tím, že jsem to celé tak zazdila.


"Uf, no...tak draky nepouštíme, nijak už se to nevyvíjelo. Těhotná nejsem...." podala jsem jí čistou plenu a nevěděla jsem, jestli je vůbec slušný koukat na pindíka někomu, koho třeba za 15 let budu pořád ještě znát. A znám se, jestli jo, řeknu mu, že jsem viděla jeho pinďu ve školní jídelně na stole...chudák kluk. "Do kdy zůstaneš? Svezla bych tě, my tu stejně nevydržíme, je to na nás moc lidí, viď?" Další pod pás. "Jé, vidíš, já už nebydlím u tebe...stěhovala jsem se...dvakrát."- "S kým bydlíš?" "Sama. Wow. Že?"

Ten okamžik, kdy si uvědomíte, jak je vše jinak, než bylo před chvílí. Když koukáte na dítě a nemáte chuť utéct. Když se vás starší osamělá dítěchtivá kolegyně před všemi zeptá, kdy budete mít dítě vy, a i když je strašně lehký ji sejmout, sejmete z ní to břímě strachu, že se mohl takhle někdo zeptat jí, místo toho. Protože někdy si uvědomíte, že čas běží. Jako o život. Jako kdyby vás o život chtěl připravit.


1 komentář:

  1. Při čtení "ten s drakem" jsem si představila někoho s tetováním draka... nevím, kde se ty moje představy berou :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...