pondělí 2. prosince 2013

napíšu ti beránka

Co chtít, co chtít?
Někdy okolo osmnáctky jsem dospěla zenového blaha, že mám vše, co chci, že nechci, co mít nemůžu, že život je to, co je, a je to tak dobře. Žila jsem pár let takhle spokojeně, pak ale přišel ten pocit, že mi možná stačilo až zbytečně málo, že bych vůči sobě měla být zodpovědná, dělat si advokáta, co na světu vymůže vše, to vše, jehož potencialita byla kdysi vysouzena sudičkami, a můj obhájce se domnívá, že můj nárok ještě nebyl promlčen. 


No, jenže co chtít, co chtít. Každý prosinec si sednu a sepíšu pro svého obhájce nějaké ty cíle, o které se může rok prát. Vloni jsem ho zaúkolovala docela solidně: dělal přijímačky, skládal státnice, napsal odborný článek, přihlásil se do autoškoly, přestal spát s mužem jiné ženy, osamostatnil se... dala jsem mu tak zabrat, že v čtvrtém kvartálu už jen leží a spí. Teď ale zas přišlo na obnovování kontraktu a shodli jsme se, že v následujícím kalendářním roce nebudeme pracovat na získání titulu wonderwoman, ale že si uděláme americký ročník ve stylu follow your dream.

Takže já ráda píšu. Píšu dost, proto si myslím, že bych mohla i něco napsat. V tu chvíli mi ale došlo, že v Čechách opravdu není o co stát. Bydlet v USA, přála bych si mít povídku otisknutou v New Yorkeru...ale tady? Koukala jsem na stránky Elle, abych zjistila, jak vypadá jejich uživatelský blog (Lauren Slater psala pro Elle, to znělo jako meta...), ale tvářilo se to, že poslední příspěvek je z roku 2012. Oh no. Nestojím o nic vážně literárního, co si přečte deset předplatitelů. Takže? Takže doufám, že brzy nějaký cíl najdu (přijímám tipy) nebo budu nucena napsat celou knihu a to zavání porušením dohody o newonderwomanství! 
Složitý život, vskutku.

7 komentářů:

  1. Kniha povídek by šla, ne? Když už ne rovnou román. Nebo epopej. Anebo to napiš anglicky a pošli do New Yorkeru :)

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. na to kouknu...ale no...nezní to jako sen. Myslím jako neslyším se říkat "splnil se mi sen, otiskli mě v Ona Dnes" :D

      Vymazat
  3. Zkus Literární cenu Knižního klubu. Tam může poslat svůj text - a mít šanci na vydání - každý. http://www.lckk.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, je to složité, já taky ráda píšu a i bych chtěla napsat něco pro něco, ale pro co?? To Česko mi trochu stojí v cestě.. A kdyby mě posedla múza a já bych náhodou jednou napsala knihu, tak ji můžu vydat tady a nic, protože to se stejně do světa moc nedostane.. A to je smutné..

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...