sobota 2. listopadu 2013

Ne-s-bo-hem

Já prostě nevycházím z údivu.
Proč čtu Nesba až teď?
A proč jsem do teď nejedla polívky a najednou si doma 4 hodiny tahám hovězí vývar?
Těhotná.
To říká moje máma na všechno.

Když jsem dočetla The Perks of Being a Wallflower, pustila jsem se do Murakamiho Kafky na pobřeží. Pak se ukázalo, že jde o dalšího patnáctiletýho kluka, co je v háji, a tak jsem si řekla, že to zase jako ne, že teď to chce něco, co mě pohltí a vyplivne až na konci podzimních prázdnin. Nesbo, jasná volba.

V létě jsem na FB sondovala, co si od něj přečíst, a všichni se shodovali na Sněhulákovi, takže vyřešeno, ale přišel tam i jeden opuštěný tip na Lovce hlav, a to s poznámkou "tahle knížka prostě nemá kladný hrdiny." To chceš.

Zdroj: Kniha Zlín


Tak jsem s tím začala ve čtvrtek cestou na ORL. To je moje neoblíbený nemocniční oddělení. Když mi byly asi 4 roky, ráno jsem se nudila, ptž jsem vždycky vstala mnohem dřív než rodiče a často bylo v televizi jen několik barevných pruhů a divný pískání. Tak jsem explorovala svět, že... Utrhla jsem kočičku a zkoušela, jak hluboko do nosu si ji musím zasunout, abych ji už nevyndala. Musím konstatovat, že tuto záhadu jsem nakonec rozluštila, a když táta vstal, jeli jsme na ORL pohotovost, kde pro vědu neměli zrovna pochopení. 

Nedošla jsem daleko, ptž na začátku popisoval, že když se prvně setkal se svou ženou, dal jí logickou úlohu, kterou dávají na přijímacím pohovoru do Microsoftu - jestli je možné, že 3 po sobě jdoucí lichá čísla budou prvočísla. V duchu jsem si řekla "1, 3, 5...jo," ale odpověď byla ne. Tak jsem si říkala "Jo ona tam není ta jednička, že jo...3, 5, 7...dop*dele jak tooo?!"
A tak jsem seděla v čekárně na ORL a přemýšlela nad jejím debilním argumentem, že když jsou tři po sobě jdoucí lichá čísla, jedno z nich musí být dělitelné třemi. No a co jako?! Nebyla tam podmínka, že to nemohou být první tři prvočísla ani že musí být dvouciferná, takže jsem, stručně řečeno, daleko nedočetla a zabývala jsem se tím, kde dělám chybu, a překvapivě nevím. Klidně mi dejte vědět, ale uvědomte si, že zraníte mé ego. 

Ovšem pátek a dnešní ráno jsem už nechala prvočísla prvočísly a pohltil mě příběh. Umím ocenit, když někdo ovládá řemeslo, když jsou mu slova jen nástrojem, se kterým si hraje. Když je pro mě autor jako kouzelník, co mi tahá mince zpoza ucha. A takový pro mě Nesbo je. Chytám se na jeho udičky a hledám ve všem trik, ale jen mě svádí na špatnou cestu. Nevíte, jestli je ženatý? 

6 komentářů:

  1. Lovce hlav jsem viděla dřív jako film, než jsem zjistila, že existuje i knížka. A protože film byl naprosto skvělý, neumím si představit, že knížka může být ještě lepší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. haha, já jsem tak pozadu, že jsem až při hledání fotky do článku zjistila, že nějaký film je. Takže nevím, jestli je to lepší, každopádně ty knížky se čtou samy...

      Vymazat
  2. Já myslím, že pokud tam nebylo jakákoliv tři po sobě jdoucí lichá čísla, tak 1, 3, a 5 prvočísla jsou.

    OdpovědětVymazat
  3. Baretta:
    Jedna není prvočíslo. Prvočíslo vždy musí být dělitelné 1 a samo sebou...

    http://maths.cz/clanky/prvocislo.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dostala jsem pak tohle vysvětlení: https://m.facebook.com/jonesboauthor/posts/10151475692188282

      Vymazat
    2. Zajímavé, myslel jsem, že je. Pěkně se to řeší zde.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...