neděle 22. září 2013

jestli čteš tyhle řádky...

Ležela jsem v takovým tom radostným rozpoložení a u nohou měla muže. Probírali jsme spolu jiného muže. To se může stát, jen když jste četli Nesnesitelnou lehkost bytí a hrajete si občas na Sabinu s její buřinkou a zrcadlem. "Proč ho chceš? Vždyť na tobě vidím, že ho nechceš..." "Ale tady přece nejde o to, jestli ho chci. Jde o naplnění potřeby to nějak dotáhnout!" Když jsem to dořekla, převalil se smíchy na druhou stranu postele: "Dotáhnout? Do-tááááh-nout? Ty jsi snad ještě větší cynik než já!" "Počkeeej" už jsem se taky smála, když mi došlo, jak hloupě to zní. "...nejsem cynik, byla bych bývala stála o ten happyend..."

...ale když jste vášnivý čtenář, víte, že nepřestanete číst, dokud neobrátíte poslední stránku. Už pár let nečtete pohádky, už vám zemřely desítky přátel před očima a rozloučili jste se i s těmi, které jste nechtěli nechat jít. Možná jsou někde na dně knihovny a dopřejete si je v nemoci, možná je jednou představíte svým dětem. Jestli jste čtenář, obracíte stránky, i když už nemáte sílu. 

čtete dál vstříc nebezpečí
čtete dál skrz slzy

Jen čtenář čtenáři porozumí v tom, že otevřený konec bez pokračování je jako facka poránu.
Jsme sekta těch, co si jdou pro poslední řádku, aby začali nový příběh.


5 komentářů:

  1. Nevím, jestli to byl tvůj záměr, ale nějak mě to rozslzelo.
    Při každém tvém článku si říkám, že bych tě ráda poznala. Jsme na tom věkově a pracovním zaměřením tak nějak nastejno, ale mám pocit, že za tebou docela dost pokulhávám.
    Beru tvé čtení jako zrcadlo toho, kým třeba jednou budu, až se rozhodnu, kde vlastně zakotvím.
    To je jako kompliment, kdyby to mezi řádky nešlo najít :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéjejeje, teď jsem zas rozslzelá já, že ani nemám slov...:) tak třeba se někde potkáme a uvidíš, že zas tak vysoký cíl nemáš ;)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. nejsi sám:/ asi se nad sebou budu muset trošku zamyslet...

      Vymazat
  3. Nádhera... Jako milovník Nesnesitelné lehkosti bytí jsem nemohla přestat číst dál... Dostala jsem se sem vlastně náhodou... ale jsem za tu náhodu strašně vděčná. Těším se na další článek, který tu objevím.
    Nesnáším otevřené konce...

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...