úterý 18. března 2014

kde pramení perioda

Není to vůbec tak dávno, co jsem ve 3. A kreslila.
Následující den jsem přišla do třídy a šeptem jim zadala práci s tím, že nemůžu mluvit, protože jsem vdechla semínko. Vůbec jsem nechápala, čemu se smáli...ale oni jsou v tom citlivém věku.

Na to jsem měla myslet dneska, když se mě při probírání Vančury zeptali, co je to ta humanistická perioda. A já se neponaučila. Já se ani nelekla slova perioda a jala jsem se do vysvětlování:

"Humanistická perioda se skládá ze tří částí: Předvětí
to oddělujeme středníkem, pak samotná věta, na konci oddělená středníkem
a ze závětí
Zásadní roli tady hraje tedy to předvětí a závětí, které oddělujeme dvojtečkou nebo středníkem." Na slovo STŘEDNÍK jsem dala důraz a oba jsem dala do kroužku.
Náhoda tomu chtěla, že se naše pohledy opět střetly a někdo jen řekl: "A z toho pak jde ta perioda." Opět jsem se koukla na ty drobné dva pohlavní orgánky s výraznými klitorisy a zády ke studentům jsem si šla umýt ruce. Když jsem se otočila, bylo nás několik, kdo jsme brečeli smíchy. 

Kapesníčkem jsem chytala své tekoucí oční linky a zaklínala se, abych už tu křídu nikdy nebrala do ruky. 
Mám ruce na p..u.






5 komentářů:

  1. Vás musí mít děti vážně rády :D Taky jsme měli super učitelku na literaturu - když nám četla úryvky z Máchova deníku, říkala: "Ne, že mi to řeknete u maturity!!" :D No jasně, že to byla hlavní věc, co jsme si pamatovali.

    Jen se Vás chci na něco zeptat - jelikož studuji čj a aj na pedagogicé fakultě, tak mě to zajímá. Dnes jsme se o tom zrovna s holkama bavily. Jak reagovat na drzé, sprosté a nevychované děti? Co se Vám osvědčuje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, děkuji za kompliment, co se té otázky týče, moc se mi to nestává, ale když jo, holky si beru stranou a vysvětlím jim, že mi pijou krev a že věřím, že v tom není nic osobního, ale že příště, až budou potřebovat vybít někde svou energii, ať se klidně ozvou a dojdou se projít po chodbě a nekazí tim den dalším lidem. Klukům říkám, že jsem možná ta kráva učitelka, která kecá o něčem, co je vůbec nezajímá, ale že jsem taky žena, jen o pár let starší než oni, a že mi jejich chování připadá krajně hrubé vůči mně, zastydí se a je klid. Nejsem řvací typ a ono to asi ani k ničemu není, tak to dělám takhle...a vzhledem k tomu, že jsem to nikdy nemusela řešit dvakrát, asi to i nějak funguje...

      Vymazat
  2. Tak to to řešíte asi jak nejlépe to jde, si myslím. Já jen, že z toho mám docela hrůzu - jak si získat u dětí respekt ale tím způsobem, aby nebyl uměle a nepřirozeně vytrořený řvaním. To bych nerada. Já jen, že slýchávám, i to často vidím třeba na ulici, že děti respekt právě ztrácejí a jsou drzé. Jooo když si vzpomenu na nás malé špunty, my si nic nedovolili. To dnešní mládež se mi zdá trochu jiná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu tyhle obavy, ale praxe je ve finále trochu jiná. Dobrý je, když to nestavíte tak, že chcete "respekt", ale že chcete, aby si z hodiny co nejvíc odnesli a aby se při výuce navzájem nerušili. K tomu prvnímu vede cesta přes co nejzajímavější výuku - když je to baví, nezlobí. To ale nejde vždy, ne vždy je tolik času na přípravu a i když třeba je, tak na ně působí i jiné faktory - čtvrtletka minulou hodinu, je první/poslední hodina atd. Myslím, že mladý učitel si těžko bude vybudovávat pozici, ve které si zajistí stoprocentní klid, ale má jinou výhodu - můžete se s nimi bavit rozumně. Když mají nějaký blbý den, řeknu jim, ať vydrží a že když budu mít pocit, že to z té hodiny pochopili, nebudu jim na to příště muset dávat test. A nebo se zeptám, co je trápí, jestli se stalo něco, co je tak rozrušilo, že nejsou schopni pokračovat ve výuce...a buď sklapnou, nebo si promluvíme a je taky klid... Respekt se těžko vybuduje nějak lusknutím prstů, ale když si zachováte klidnou hlavu a budete na třídu reagovat tak, jakoby to nebyla třída, ale třeba účastníci rodinné oslavy, vzniknou tam vztahy, důvěra...a na tom si tu výuku postavíte v pohodě. A hlavně se vás nebudou bát zeptat, přijdou si nechat vysvětlit, co nechápou, a výsledky budete mít dlouhodobější, než když sedí a mlčí v důsledku strachu...Máte pravdu, že ta dnešní mládež je jiná, ale v tom, že víc zkouší, v jádru nejsou zlí ;-) tak si nedělejte starosti, je to krásná práce a přináší neuvěřitelné vnitřní naplnění :-)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...