neděle 28. července 2013

prokrást se časem

Pamatuji si, jak jsem se během svého prvního zkouškového jenom učila. Reálně si vybavuji zkoušku z předmětu Úvod do teorie literatury, kde jsem skripta přečetla několikrát tam a zpět, poznámky z přednášek (na který jsem chodila se 100% docházkou) jsem znala zpaměti, termíny z Hrabáka jsem jsem si vlastnoručně vypsala (a dodnes výpisky používám) a přečetla k tomu asi patnáct odborných studí, z toho některé ve slovenštině, ptž si vybavuji, jak jsem na silvestra roku 2007 ležela doma v obýváku a ptala se mámy, co je to proboha "vpliv."
...a pak někdy v roce 2009 si pamatuji, jak jsem jí vysvětlovala já "Prokrastinace, ty nevíš, co to je? Já myslela, že dneska už to zná snad každej, ptž to slyším na každým rohu...Prokrastinace je, když..." a znala jsem spousty příkladů z osobního života. Tenkrát jsem chodila na Aukro, My Space na Facebooku jsem měla asi sto přátel, ale i tak jsem kontrolovala každou minutu, jestli někdo náhodou něco nenapsal. A ne. Od té doby jsem neudělala nic, byla jsem v permanentním stresu a všechno, co jsem zvládla, jsem zvládala nějakým zázrakem. A nebyla jsem v tom sama. Byli jsme v tom všichni. Všichni jsme viděli víc obrázků s kočkama než svých doporučených učebnic.
A mám teď pocit, že to byl všechno jen jeden velkej trend, co právě zemřel. Teď jedu na GTD a mitvsehotovo.cz, místo na seriály se koukám na myrandommornings.com a ted.com a cítím se strašně out, že jsem ještě nečetla Konec prokrastinace, ptž mám obavu, že jsem pomalu jediná, ale že je to druh hipsteřiny, kterou se nemám chtít chlubit. Už není in být loser, co za celej den nic neudělal, a mám pocit, že to souvisí tak trochu s tím, že ta naše generace prokrastinátorů odrostla studentským letům. Chjo. Takže jsem dneska napsala článek. Vážná věc. Nene, to nebylo kvůli vyhýbání se vývojové psychologie, to bylo v rámci mého seberozvoje a touhy po kariéře bloggerky. 



6 komentářů:

  1. No u vysokoškoláků ta prokrastinace ještě neumřela, naopak ke mně se GTD vkrádá velmi pomalu. Nejsem schopná dodržet ani pravidlo, že co se dá udělat do 2 minut, mám udělat hned.
    Když já se cejtím povinována i k těm prokrastinačním aktivitám - číst blogy ostatních, jít na facebook a vědět, co se děje, napsat na twitter, aby ostatní věděli o mně a četli můj blog :-X snad z toho jednou dospěju do stádia naprosté efektivity a klidu... ale moc si nevěřím (navíc škola mi to neulehčuje, když mi nakonec na zkoušce ukáže, že jsem se mohla snažit i méně)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně no, taky se nestane, že bych si neprojela FB/TW/Blogger atd:) ale s tou školou...právě dneska už to vidím tak, že jsem neměla tu míru úsilí vyhodnocovat podle toho, jak prolézt, ale tak, abych něco věděla, teď už nemám čas se k těm věcem vracet a je to škoda, když občas nevím něco, na co mám diplom...:/

      Vymazat
    2. Jo, občas si říkám, že by bylo super moct studovat nějak „zpětně“ – kdybych k tomu tenkrát mohla mít ten náhled, který mám teď, kdy už tak nějak vím, které informace byly zbytečné a čemu by naopak stálo za to věnovat se hloubějc...

      Vymazat
  2. Já mám teď rozepsaný delší článek na blog, ale už jsem ho musel dvakrát odložit kvůli dlouhému matroši do časáku (a jednomu mikročlánku na web, který ani nepočítám). Žurnalistika zabijí blogování. Práce člověka zdržuje od skutečně důležitých věcí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jejeje, to je neštěstí, ještě si začnu kupovat časopisy, abych si od tebe vůbec něco přečetla!!!:)

      Vymazat
  3. Tak kdyby zas někdy začalo být in být loser a nic nedělat, tady jsou dva odkazy na takovou trochu anti-GTD, anti-TED inspiraci:
    http://zirafka.blogspot.cz/2013/07/prejezena-myslenkovymi-prefabrikaty.html
    http://blogs.hbr.org/haque/2013/03/lets_save_great_ideas_from_the.html
    :-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...